Thank you very much for visiting my blog.
Σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη σας στο blog μου.

24 Απρ 2012

ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΝΟΣΟΣ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Η πρόληψη εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων είναι παρόμοια σε άνδρες και γυναίκες, με μερικές μικρές αλλά σημαντικές διαφορές, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Κάθε χρόνο, 55.000 περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες στις ΗΠΑ προσβάλλονται από εγκεφαλικό, ενώ οι άνδρες είναι πιθανότερο να προσβληθούν από έμφραγμα.


Ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για το εγκεφαλικό είναι η κολπική μαρμαρυγή, ανώμαλος καρδιακός ρυθμός που ενισχύει τον κίνδυνο εγκεφαλικού στις γυναίκες κατά τέσσερις ως πέντε φορές. Για να αποτραπεί το εγκεφαλικό, οι γυναίκες πρέπει να μεριμνήσουν να συμβουλευτούν το γιατρό τους και να λαμβάνουν τα σωστά φάρμακα για τον έλεγχο της κολπικής μαρμαρυγής, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες.

Οι γυναίκες έχουν επίσης άλλους μοναδικούς παράγοντες κινδύνου που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητές τους για εγκεφαλικό, συμπεριλαμβανομένης της κύησης, της λήψης χαπιών αντισύλληψης, καθώς και της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης κατά την εμμηνόπαυση.

Ορισμένες επιπλοκές της κύησης, συμπεριλαμβανομένης προεκλαμψίας (υψηλή πίεση αίματος και λεύκωμα στα ούρα), πρόωρου τοκετού, κυοφορίας εμβρύου που είναι μικρό για την ηλικία κύησης και διαβήτη κύησης, συσχετίζονται με μεταγενέστερα καρδιακά προβλήματα--κάτι που οι γυναίκες και οι ιατροί τους συχνά δεν γνωρίζουν.

"Θεωρούμε την κύηση ως μια φυσική και μεταβολική δοκιμή καταπόνησης και οι επιπλοκές μοιάζουν με αποτυχία της δοκιμής καταπόνησης," είπε η Dr. Lori Mosca, πρόεδρος της συγγραφικής επιτροπής κατευθυντήριων οδηγιών και διευθύντρια προληπτικής καρδιολογίας στο Πρεσβυτεριανό νοσοκομείο της Νέας Υόρκης. "Είναι ένας πρώιμος δείκτης ενός προβλήματος, και υπάρχει ένας κοινός μηχανισμός μεταξύ των επιπλοκών της κύησης και της καρδιαγγειακής νόσου, που είναι η μεταβολική και αγγειακή δυσλειτουργία."

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων γυναικών, δημοσιεύτηκαν online και στο εκτυπώσιμο τεύχος του Circulation στις 21 Μαρτίου.

Η καρδιακή νόσος είναι ο No. 1 δολοφόνος των γυναικών, αλλά μόνο το 54 τοις εκατό των γυναικών το γνώριζε το 2009, σύμφωνα με παρελθοντικές πληροφορίες στην αναφορά. Ακόμη, η ευαισθητοποίηση αυξήθηκε ουσιαστικά από το 1997, όταν μόνο το 30 τοις εκατό συνειδητοποίησε ότι η καρδιακή νόσος δεν ήταν κατά κύριο λόγο μια "αντρική νόσος," σημείωσαν οι συντάκτες.

Και τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας και διαβήτη απειλούν να ξεπεράσουν τις βελτιώσεις.

Οι ερευνητές έχουν βρει ότι δύο στις τρεις γυναίκες άνω των 20 ετών είναι είτε υπέρβαρες είτε παχύσαρκες. Και μετά την πτώση για τέσσερις δεκαετίες, τα ποσοστά θανάτου από καρδιακές παθήσεις φαίνεται να αυξάνονται συνεχώς μεταξύ γυναικών ηλικίας 35 και 54 στις ΗΠΑ.

Οι έγχρωμες γυναίκες πλήττονται ιδιαίτερα σκληρά από υπέρταση, και καρδιακές παθήσεις, ενώ οι ισπανίδες έχουν πάνω από διπλάσια ποσοστά διαβήτη σε σχέση με τις λευκές γυναίκες μη-ισπανικής καταγωγής (12,7% σε σύγκριση με το 6,5 τοις εκατό).

Για μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, οι γυναίκες πρέπει να διατηρούν το επίπεδο της ολικής τους χοληστερόλης στα 200 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg/dL) ή λιγότερο• πίεση αίματος στα 120/80 mm Hg• και γλυκόζη αίματος νηστείας κάτω από 100 mg/dL.

Οι γυναίκες θα πρέπει να διατηρούν ένα δείκτη μάζας σώματος λιγότερο από 25, να αποφεύγουν το κάπνισμα, να μειώσουν το αλάτι, να τρώνε πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως και να έχουν μέτρια σωματική δραστηριότητα τουλάχιστον για 150 λεπτά την εβδομάδα ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου μόνο το 4% των γυναικών ηλικίας 50 έως 79 εκτελεί όλα αυτά και θεωρείται ότι εμφανίζει χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις• το 72 τοις εκατό εμφανίζει "κάποιο κίνδυνο" καρδιακής νόσου, ενώ το 11 τοις εκατό εμφανίζει υψηλό κίνδυνο, που καθορίζεται ως 20 τοις εκατό ή εμφανίζει μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό στα επόμενα 10 χρόνια.

Άλλες ενημερώσεις στις κατευθυντήριες οδηγίες του 2011 περιλαμβάνουν:

• Την αναγνώριση ότι ασθένειες όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων στις γυναίκες.

• Υπάρχουν λίγα αποδεικτικά στοιχεία για τη χρήση της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, αντιοξειδωτικών και φολικού οξέος για την πρόληψη της καρδιακής νόσου στις γυναίκες, καθώς και ορισμένα στοιχεία πιθανής βλάβης. Ούτε υπάρχουν καλά αποδεικτικά στοιχεία ότι η συνήθης χρήση ασπιρίνης χαμηλής δόσης για την αποτροπή καρδιακών προσβολών είναι αποτελεσματική στις γυναίκες.

Τα επιστημονικά στοιχεία που αφορούν τις γυναίκες και την καρδιακή νόσο είναι περιορισμένα. "Οι γυναίκες που βλέπουμε συχνά είναι πιο άρρωστες, πιο ηλικιωμένες και έχουν πολλές περισσότερες συννοσηρότητας από τις γυναίκες που συμμετέχουν στις κλινικές δοκιμές," είπε η Mosca. Για παράδειγμα, οι γυναίκες τείνουν να έχουν περισσότερες παρενέργειες από τις στατίνες. "Τα αποδεικτικά στοιχεία δεν είναι όλα τόσο ισχυρά για τη χρήση στατινών ως μια πρωτογενή πρόληψη στις γυναίκες", είπε. "Θέλουμε μελλοντικές δοκιμές για να δημοσιεύσουμε δεδομένα με βάση το φύλο, όχι μόνο για τα πλεονεκτήματα αλλά και για τις παρενέργειες."

Η Dr. Annabelle Volgman, ιατρική διευθύντρια του καρδιολογικού κέντρου γυναικών Rush στο Σικάγο, είπε ότι εξακολουθεί να υπάρχει μακρύς δρόμος να διανύσουμε για να βεβαιωθούμε ότι οι γυναίκες κατανοούν τους κινδύνους τους για καρδιακές παθήσεις.

"Το πενήντα τέσσερα τοις εκατό των γυναικών γνωρίζει για τον κίνδυνο, αλλά αυτό σημαίνει ότι το 46 τοις εκατό των γυναικών εξακολουθεί να μη γνωρίζει ότι είναι ο No. 1 δολοφόνος," είπε η Volgman. "Και μολονότι υπήρξε μείωση των ποσοστών θανάτου από καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες, βλέπουμε περισσότερες νεαρές γυναίκες ηλικίας 35 ως 54 ετών να παθαίνουν εγκεφαλικά."

Ένα προσφάτως εγκριθέν φάρμακο, το Pradaxa (dabigatran) είναι μια καλή εναλλακτική λύση στο Coumadin (warfarin) για τη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής.

"Βρίσκω ότι οι γυναίκες διστάζουν περισσότερο από τους άνδρες στη λήψη φαρμάκων. Έτσι, πάντα λέω, «Είναι Prada με ένα «xa»,» είπε η Volgman.