Thank you very much for visiting my blog.
Σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη σας στο blog μου.

24 Οκτ 2013

Πόσο βλάπτει η ασπιρίνη την υγεία;

Ενώ έρευνες υποστηρίζουν πως η λήψη ασπιρίνης μειώνει την θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα και διάφορες μορφές καρκίνου,η καθημερινή της κατανάλωση ωστόσο εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την υγεία μας.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με μετα-ανάλυση που πραγματοποίησαν επιστήμονες του πανεπιστημίου Warwic, παρ'ολο που τα οφέλη από την καθημερινή λήψη ασπιρίνης είναι προφανή, αρκετά σοβαρές φαίνεται πως είναι και οι παρενέργειες από αυτή τη καθημερινή “θεραπεία”.
Η ανασκόπηση των ερευνητών κατέληξε στο ότι υπάρχουν ποικίλα οφέλη από τη λήψη ασπιρίνης σε καθημερινή βάση. Για παράδειγμα, έχει παρατηρηθεί μείωση 10% στα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια και 15% στις καρδιοπάθειες. Αυτές οι μειώσεις μεταφράζονται σε 33 ως 46 λιγότερους θανάτους ανά 100.000 άτομα που λαμβάνουν τη θεραπεία. Ορισμένες άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η ημερήσια λήψη ασπιρίνης προλαμβάνει 34 θανάτους από καρκίνο του παχέος εντέρου ανά 100.000 ασθενείς.
Ωστόσο η καθημερινή λήψη ασπιρίνης φάνηκε να συνδέεται και με αύξηση κατά 37% της γαστρορραγίας καθώς και κατά 32%-38% του αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό μεταφράζεται σε 68-117 επιπλέον θανάτους ανά 100.000 ασθενείς εξαιτίας γαστρορραγίας και σε 8-10 επιπλέον θανάτους ανά 100.000 ασθενείς εξαιτίας αιμορραγικού εγκεφαλικού.
“Υπάρχει μια εκπληκτική ισορροπία ανάμεσα στα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους της θεραπείας” σημείωσε  η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Warwick, Aileen Clarke
“Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί με την υπερ-προώθηση της ασπιρίνης χωρίς πριν να έχουμε κατανήσει πλήρως αυτές τις παρενέργειες”.
Σε ό,τι αφορά την πρόληψη του καρκίνου, η Aileen Clarke υπογράμμισε ότι τα υπάρχοντα στοιχεία δεν είναι ακόμη ισχυρά ώστε να ληφθεί ξεκάθαρη απόφαση για το τι πρέπει να γίνει με τον πληθυσμό, ωστόσο τόνισε ότι δοκιμές πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Να σημειωθεί πως η λήψη του φαρμάκου συστήνεται σε άτομα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου καθώς τα οφέλη σε αυτήν την κατηγορία ασθενών είναι ξεκάθαρα.