Thank you very much for visiting my blog.
Σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη σας στο blog μου.

21 Οκτ 2017

Βιταμίνη D και το φως του ήλιου: Στρατηγικές για την πρόληψη του καρκίνου και άλλα ευεργετήματα για την υγεία

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

Με τον όρο βιταμίνη D εννοείται η βιταμίνη D2 (υπάρχει σε μικρές ποσότητες σε ορισμένα μανιτάρια και η βιταμίνη D3 (υπάρχει σε μικρές ποσότητες σε ορισμένα ψάρια, αλλά κυρίως φωτοσυντίθεται στο δέρμα υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας Β).
Όμως κλινικής σημασίας είναι η βιταμίνη D3. Όταν χρησιμοποιείται ο όρος βιταμίνη D, εννοείται κυρίως η βιταμίνη D3. H έλλειψη βιταμίνης D3 αποτελεί πρόβλημα για τη διατήρηση της υγείας παγκοσμίως. Η κυριότερη πηγή βιταμίνης D3 για του περισσότερους ανθρώπους είναι η λογική έκθεσή τους στην ηλιακή ακτινοβολία τους καλοκαιρινούς μήνες, τις μεσημεριανές ώρες.
έλλειψη της βιταμίνης D3 από τον οργανισμό αποτελεί τη συνηθέστερη διατροφική έλλειψη και πιθανόν το συνηθέστερο ιατρικό πρόβλημα στον κόσμο. Η κύρια αιτία της έλλειψης βιταμίνης D3 υπήρξε η απουσία της εκτίμησης ότι, το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται να προσλάβει 5 έως 10 φορές μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης D3, από αυτές που συνιστώνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας.
Το φως του ήλιου εξασφαλίζει στους περισσότερους ανθρώπους τις απαραίτητες ποσότητες βιταμίνης D3 που χρειάζονται για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Το δέρμα του ανθρώπου χάνει τη δυνατότητά του να φωτοσυνθέσει βιταμίνη D3 μετά το 60 έτος. Γιαυτό τα ηλικιωμένα άτομα είναι συνήθως υποβιταμινικά D.

Η επαρκής πρόσληψη της βιταμίνης D3, είτε μέσω της σύνθεσής της στο δέρμα, είτε μέσω της διατροφής, είτε μέσω συμπληρωμάτων είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, κατά τη διάρκεια όλου του βίου
.
H βιταμίνη D3 ευθύνεται για τη φυσιολογική λειτουργία 2000 και πλέον γονιδίων. Υποδοχείς της βιταμίνης D3 υπάρχουν σε όλους σχεδόν τους ιστούς του σώματος. Γιαυτό το λόγο η βιταμίνει D3, εκτός από την οστεοπροστατευτική της δράση επιδεικνυει επίσης ανοσοτροποποιητική, αγγειοπροστατευτική, καρδιοπροστατευτική, νευροπροστατευτική και αντικαρκινική δράση.
Ως έλλειψη της βιταμίνης D3 ορίζεται η συγκέντρωση της 25(ΟΗ)D3 στον ορό του αίματος <20 ng/mL (50 nmol/l). Η 25 υδροξυβιταμίνη D3 ή 25(ΟΗ)D3 είναι ο κύριος μεταβολίτης της βιταμίνης D3 στο ήπαρ.

Ως ανεπάρκεια της βιταμίνης D3 ορίζονται τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 21-29ng/ml
Ως επάρκεια της βιταμίνης D3 θεωρείται η συγκέντρωση της 25(OH)D3 >30 ng/mL (75 nmol/l)

Τα επιθυμητά επίπεδα της 25 υδρόξυβιταμίνης D3 για την ομαλή λειτουργία των γονιδίων που επηρεάζονται από τη βιταμίνη D3  κυμαίνονται στα 50-70ng/ml.  
Η έλλειψη και η ανεπάρκεια της βιταμίνης D3 έχει συνδεθεί με μια ευρεία ποικιλία χρονίων νόσων, περιλαμβανομένων των συνηθισμένων καρκίνων, των αυτοάνοσων, των λοιμωδών και των καρδιοκυκλοφορικών νόσων.
Η καρδιοπροστασία της βιταμίνης D3 αποδίδεται στην ανακάλυψη ότι η βιταμίνη D3, συμπεριφέρεται ως ορμόνη, που λειτουργεί ως ένας ενδοκρινικός αναστολέας του συστήματος ρενίνης-αγγειοτενσίνης.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγή βιταμίνης D3 στο δέρμα είναι η χρήση ακτινοπροστατευτικών ουσιών, το φυσικό χρώμα του δέρματος (τα μελαχρινά άτομα χρειάζονται περισσότερο χρόνο δερματικής έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία), η ώρα της ημέρας στην οποία εκτίθεται κανείς στον ήλιο (μεσημέρι 1200-1.00μμ), η εποχή του έτους (το καλοκαίρι), το γεωγραφικό πλάτος στο οποίο βρίσκεται μια χώρα και η το γήρας (στα άτομα άνω των 65 ετών δεν φωτοσυντίθεται βιταμίνη D 3 στο δέρμα τους).
Τα επίπεδα της βιταμίνης D3 στον οργανισμό υπολογίζονται μετρώντας τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D [25(OH)D] στον ορό του αίματος, που είναι ο κύριος μεταβολίτης της βιταμίνης D3. .
Μια συνολική δόση 100 IU βιταμίνης D3 ανεβάζει τα επίπεδα της 25(OH)D3 κατά 1 ng/ml. Συνεπώς τα παιδιά και οι ενήλικες που δεν προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D3 από την έκθεσή τους στον ήλιο χρειάζονται τουλάχιστον 1000 IU ημερησίως βιταμίνης D3.
H μη έκθεση στον ήλιο και η έλλειψη βιταμίνης D3 έχουν συνδεθεί με πολλές σοβαρές νόσους, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα αυτοάνοσα νοσήματα, οι λοιμώδεις νόσοι, η καρδιαγγειακή νόσος και θανατηφόροι καρκίνοι.

Έχει υπολογιστεί ότι υπάρχει ελάττωση κατά 30-50% του κινδύνου ανάπτυξης ορθοκολικού καρκίνουκαρκίνου του μαστού και του προστάτη είτε αυξάνοντας τη συμπληρωματική λήψη βιταμίνης D3 τουλάχιστον κατά 1000 IU ημερησίως ή αυξάνοντας την έκθεση στον ήλιο, με στόχο την αύξηση των επιπέδων της 25(OH)D >30 ng/ml. 
Οι πλείστοι ιστοί του σώματος διαθέτουν υποδοχείς για τη βιταμίνη D3. H ενεργή μορφή της βιταμίνης D3 , η 1,25-διυδρόξυβιταμίνη D3 δημιουργείται σε πολλούς διαφορετικούς ιστούς, περιλαμβανομένου του παχέος εντέρου, του προστάτη και του μαστού.
Πιστεύεται ότι η τοπική παραγωγή της 1,25(OH)(2)D3 μπορεί να είναι υπεύθυνη για το αντικαρκινικό όφελος της βιταμίνης D3.
Πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι οι γυναίκες που έχουν έλλειψη βιταμίνης D3 βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο κατά 253% να αναπτύξουν ορθοκολικό καρκίνο, ενώ οι γυναίκες που έπαιρναν 1500 mg/ ημερησίως και 1100 IU/ ημερησίως βιταμίνης D3, για 4 χρόνια περιόρισαν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου κατά 60%.
Σήμερα υπάρχουν ακαταμάχητα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα που δηλώνουν ότι το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται ένα επίπεδο της 25(ΟΗ)D3 στο αίμα, που να είναι μεγαλύτερο των 30ng/ml, για να διατηρείται η μεγίστη υγεία. Ιδανικά επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 για την προστασία της υγείας είναι τα 50-70ng/ml.

Για να αυξηθεί το επίπεδο της 25(ΟΗ)D3 στον ορό, πάνω από τα 30 ng/mL χρειάζεται η λήψη τουλάχιστον 4000 ΙU βιταμίνης D3 ημερησίως για τους ενήλικες.

Θεωρείται πολύ σώφρων η καθοδήγηση του κοινού από τους γιατρούς να εκτίθενται με λογικό τρόπο στον ήλιο και να παίρνουν συμπληρωματικά βιταμίνης D3, ημερησίως. Αρκεί η καθημερινή έκθεση επί 10-15 λεπτά του γυμνού σώματος στον ήλιο, τους θερινούς μήνες, για να φωτοσυντεθούν περισσότερες από 10.000 ΙU βιταμίνης D3.

Συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 από το στόμα
H βιταμίνη D3 κυκλοφορεί στο εμπόριο με τη μορφή χαπιών, καψουλών και διαφόρων διαλυμάτων. Η βιταμίνη D3 είναι λιποδιαλυτή και η απορρόφησή της γίνεται ασφαλέστερα, όταν λαμβάνεται μετά από γεύμα, που περιέχει λάδι ή άλλα λιπαρά.