Όλοι γνωρίζουν τον καρδιακό ρυθμό ή τους σφυγμούς της καρδιάς, που υπολογίζονται ανά λεπτό. Οι σφύξεις ανά λεπτό είναι ένας αξιόπιστος δείκτης της φυσικής κατάστασης και μπορεί να αξιολογήσει την υγεία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, που είναι ο "υπολογιστής" ολόκληρου του οργανισμού. Το αυτόνομο νευρικό σύστημα ρυθμίζει όλες τις λειτουργίες του οργανισμού, που γίνονται χωρίς εμείς να τις κάνουμε συνειδητά (όπως, η ρύθμηση του σφυγμού της καρδιάς, η πίεση στις αρτηρίες, το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα, ο ρυθμός της αναπνοής και άλλες.
Μπορεί, λοιπόν, κάποιος να έχει 60 σφύξεις το λεπτό σε ηρεμία, αλλά αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ο κάθε χτύπος δεν απέχει από τον επόμενο πάντα 1 δευτερόλεπτο (1’=60’’, άρα για κάθε δευτερόλεπτο ένας χτύπος=60 χτύποι το λεπτό). Συνήθως απέχει περισσότερο ή λιγότερο. Ο μέσος όρος είναι 60 χτύποι το λεπτό ,αλλά μερικοί χτύποι είναι δυνατόν να απέχουν μεταξύ τους από 0,7 δευτερόλεπτα έως 1,3 δευτερόλεπτα. Αυτή η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού ονομάζεται μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού (ΜΚΡ). Η ΜΚΡ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά γενικά αντιπροσωπεύει την επίδραση του αυτόνομου νευρικού συστήματος πάνω στην καρδιά. Με την καταγραφή του μπορούμε να συμπεράνουμε αν «επικρατεί» το συμπαθητικό ή το παρασυμπαθητικό σύστημα .Η αλλοίωση της ισορροπίας του συμπαθητικού και του παρασυμπαθητικού συστήματος είναι το πρώτο σημάδι της δυσλειτουργίας του οργανισμού.
Τα άτομα που έχουν μειωμένη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού έχουν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από καρδιοπάθειες, αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, άγχος, κατάθλιψη, φοβίες, και άλλες παθήσεις. Γενικά, τα άτομα με μειωμένη ΜΚΡ έχει αποδειχθεί ότι ζουν λιγότερο. Άρα, η ΜΚΡ είναι ένας αξιόπιστος δείκτης της συνολικής υγείας και αυτού που λέμε βιολογική ηλικία.
Η ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ META ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ VALSALVA ΣΤΟΥΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ
4o Συνέδριο Επεμβατικής Καρδιολογίας & Ηλεκτροφυσιολογίας
Μεταβλητότητα καρδιακής συχνότητος (Heart Rate Variability)
STRATIFICAZIONE DEL RISCHIO ARITMICO NEL POST-INFARTO
Frequenza cardiaca
e studio del profile aritmico
ARITMIE E MORTE IMPROVVISA
ARITMIE E MORTE IMPROVVISA
Test Non Invasivi Nella Stratificazione Del Rischio Aritmico
______________________________________________________________
VALUTAZIONE DIAGNOSTICA E STRATIFICAZIONE NON INVASIVA DELRISCHIO ARITMICO
______________________________________________________________