Τα άτομα με αυξημένη καρδιακή συχνότητα (σφυγμό) ηρεμίας έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου ακόμα και εάν είναι υγιή και σε καλή φυσική κατάσταση, σύμφωνα με νέα μελέτη στο Heart.
Η καρδιακή συχνότητα ηρεμίας είναι ο αριθμός των καρδιακών παλμών ανά λεπτό όταν κάποιος κάθεται ή ξαπλώνει για 10 λεπτά. Αυτοί που έχουν καρδιακή συχνότητα ηρεμίας από 60 έως 100 σφυγμούς ανά λεπτό θεωρείται ότι έχουν φυσιολογική συχνότητα.
Η καρδιακή συχνότητα ηρεμίας καθορίζονται από:
- · Τις κυκλοφορούσες ορμόνες του ατόμου
- · Το επίπεδο φυσικής κατάστασης του
- · Το αυτόνομο νευρικό του σύστημα
Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα άτομα με έντονη φυσική δραστηριότητα συνήθως έχουν χαμηλή καρδιακή συχνότητα ηρεμίας, όμως, οι ερευνητές αυτής της μελέτης θέλησαν να εξετάσουν εάν η καρδιακή συχνότητα είχε επίδραση στον κίνδυνο θανάτου του ατόμου, ανεξάρτητα από το επίπεδο καρδιοαναπνευστικής φυσικής κατάστασης.
Περίπου 3.000 άντρες που συμμετείχαν στην μελέτη Copenhagen Male Study παρακολουθήθηκαν για 16 χρόνια. Ξεκίνησαν να παρακολουθούν την καρδιαγγειακή υγεία μεσηλίκων αντρών το 1970- 71 σε 14 μεγάλες εταιρίες της Κοπεγχάγης.
Το 1971, όλοι οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις ιατρού που αφορούσαν την υγεία και τον τρόπο ζωής τους, συμπεριλαμβανομένων εάν κάπνιζαν και εάν αθλούνταν. Επίσης εξετάσθηκαν κλινικά.
Οι συμμετέχοντες επίσης υποβλήθηκαν σε δοκιμασία κόπωσης με ποδήλατο, ρυθμισμένο σε 3 διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας, ώστε να αξιολογηθεί η καρδιαγγειακή τους φυσική κατάσταση.
Το 1985-86, έγινε μια δεύτερη εξέταση σε κάτι λιγότερο από 3.000 από τους αρχικούς εθελοντές όπου μετρήθηκαν η αρτηριακή τους πίεση, το ύψος, το βάρος, τα επίπεδα γλυκόζης και τα λιπίδια αίματος. Οι επιστήμονες επίσης κατέγραψαν την καρδιακή συχνότητα ηρεμίας τους (Η.Κ.Γ. και VO2Max).
Για να ελέγξουν ποιοι από αυτούς τους άντρες επιζούσαν 16 χρόνια μετά, το 2001, η ομάδα έλεγξε το ληξιαρχείο της Δανίας. Ανακάλυψαν ότι σχεδόν 4 στους 10 (39% ,1082) των αντρών είχαν πεθάνει.
Οι ερευνητές εξήγησαν:
«Δεν μας εξέπληξε, ότι η αυξημένη καρδιακή συχνότητα ηρεμίας σχετιζόταν με χειρότερη φυσική κατάσταση, αυξημένη αρτηριακή πίεση και βάρος, και αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα. Αντιστοίχως άτομα που ήταν φυσικά δραστήριοι είχαν την τάση να έχουν μικρότερη καρδιακή συχνότητα ηρεμίας».
Όμως, όσο πιο αυξημένη ήταν η καρδιακή συχνότητα ηρεμίας, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος θανάτου, ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης.
Η ομάδα στάθμισε για παράγοντες που ήταν πιθανό να επηρεάσουν τα αποτελέσματα και βρήκαν ότι:
· Καρδιακή συχνότητα ηρεμίας μεταξύ 51 και 80 σφυγμών ανά λεπτό συνδέεται με αύξηση κατά 40-50%του κινδύνου θανάτου.
· Καρδιακή συχνότητα ηρεμίας μεταξύ 81 και 90 σφυγμών ανά λεπτό διπλασίαζε τον κίνδυνο, σε σύγκριση με αυτούς με την χαμηλότερη συχνότητα.
· Καρδιακή συχνότητα ηρεμίας άνω των 90 σφυγμών ανά λεπτό τριπλασίαζε τον κίνδυνο.
Κάθε 10 με 22 επιπλέον χτύποι ανά λεπτό στην καρδιακή συχνότητα ηρεμίας αυξάνουν την πιθανότητα θανάτου κατά 16% συνολικά, σύμφωνα με τους συγγραφείς.
«Όταν υπολογίσθηκε το κάπνισμα, φάνηκε ότι κάθε 12 με 27 επιπλέον σφυγμοί ανά λεπτό αύξαναν τον κίνδυνο του καπνιστή κατά 20%, ενώ είχαν μια επιπλέον αύξηση 14% του κινδύνου στους μη καπνιστές», εξήγησαν.
Αν και η έρευνα επικεντρώθηκε στην καρδιακή συχνότητα ηρεμίας σαν μέτρο μακροζωίας, οι συγγραφείς δεν γνώριζαν εάν η αυξημένη καρδιακή συχνότητα είναι απλά ένα σημείο κακής φυσικής κατάστασης.
Οι ερευνητές συμπέραναν:
«Βρήκαμε ότι ανεξάρτητα φυσικής κατάστασης, τα άτομα με αυξημένη καρδιακή συχνότητα ηρεμίας είχαν χειρότερη εξέλιξη από τα άτομα με χαμηλότερη καρδιακή συχνότητα. Αυτό δείχνει ότι η αυξημένη καρδιακή συχνότητα ηρεμίας δεν είναι απλά ένας δείκτης κακής φυσικής κατάστασης, αλλά ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου».
Elevated resting heart rate, physical fitness and all-cause mortality: a 16-year follow-up in the Copenhagen Male Study
Magnus Thorsten Jensen, Poul Suadicani, Hans Ole Hein, Finn Gyntelberg
Heart 2013;99:12 882-887 Published Online First: 17 April 2013